"Antaviana" de Dagoll Dagom.

Introducció:
Es un obra que Dagoll Dagom va portar a escena al 1978 amb textos de Pere Calders, extrets deis llibres: El primer arlequí Cròniques de la veritat oculta, Tots els contes i Invasió subtil i altres contes: i amb música i cançons de Jaume Sisa.

Els contes de Pere Calders triats per a la peca foren El primer arlequí. El principi de la saviesa, Hedera Helix, La finestra. En començar el día. Els nens voladors, Feblesa de caràcter, Ganes de buscar-se-la. L'esperit guia. El testament de La Hiena, Quieta nit. La consciencia, visitadora social, El desert, Raspall i Cada u del seu ofici.

 Calders. en els seus contes, posa de manifest l' interès que té per construir una historia a partir de la ficció pura, buscant un distanciament de la racionalització narrativa en la descripció deis espais o fins i tot deis propis personatges.

L'ESPARDENYA TEATRE en aquesta obra, muntada per escenes, hem fet una selecció d'alguns d'aquests contes i hem incorporat una variació en I' ordre dels esquetxos presentats anteriorment per Dagoll Dagom, així com una variació en la forma deis espais radiofònics, entrant aquests a formar part de l'obra com a  nexe d'unió entre alguns deis contes.

En l'apartat musical hem aprofitat les músiques de Jaume Sisa per fer-ne una adaptació per tal de poder cantar en directe. En els temes instrumentals hem utilitzat els mateixos originals.


L' Obra:
 L'aparent absurditat deis contes ens ha portat a una visió clownesca de les escenes que ens ha ajudat a donar-li un to com més real a unes situacions inversemblants. Món deis somnis. com el de la Nara que acaba d'inventar una paraula de la que n'espera treure molt profit; o el de la fada que dóna poders a una nena per haver fet una bona acció; o el de la nena que obrint una finestra desplega un ventall de records que estaven amagats.

Món imaginari on conflueixen percepcions diferents de les situacions entre els mateixos personatges o entre els personatges i el mateix públic. Món grotesc on la gent més normal del món ha de decidir per unes tradicions diferents a les que l'herència social els hi ha imposat

Arlequins, pallassos, gent aparentment normal dóna forma a un seguit de jocs i situacions que dins la vida quotidiana fan pensar que en el nostre món, probablement, hi ha un altre món paral·lel del que no ens n' adonem però que també hi és present i quan pot emergeix en els nostres fets.


Repartiment:

Arlequí-mariner-cantant radiofónic: Josep Pujol
Venedor-Ernest:  Gil Barcons
Comprador-veu en off-cobrador-funcionari: Joan Pujol
Àvia-dona de la neteja-altre avia:  Montse Font 
Nena-Nara-M'Montserrat: Aida Font
Fada-Isabel: Alba Comerma
Jove-Iocutora-mare-consciéncia: Cinta Forcada
Locutor-Pare Nöel: David Noguer
Tècnic de la radio: Jaume Parramon 
Home-viatger-Eudald: Delfí Castany 
La hiena-Depa Careli: Jordi Font

Fitxa tècnica:

Escenografia: Albert Viver, Aleix Sala, Josep Pujol i Jaume Parramon
Vestuari: Teresa Bassas
Díptic i Cartell: Ivan Raga
llíuminació: Jaume Parramon
Taula de lIums:  Joan Arumí
Taula de so: Josep Barcons
Traspunt: Imma Escalé
Tramoies: Albert Viver,  Josep Arumí i Llorenç Vila
Fotografia: Ivan Raga
Maquillatge: Perruqueria estètica Imma
Direcció: Jaume Parramon
Agraïments: Joan Casas

Esquetxos:

1-  EL PRIMER ARLEQUI
2-  HEDERA HÉLlX
3-  LA FINESTRA
4-  EMISSIÓ DE RÁDIO
5-  LA FINESTRA (CONTINUACIÓ)
6-  LA FADA
7-  GANES DE BUSCAR-SE-LA
8-  ELS DEURES
9-  EMISSIÓ DE RÁDIO
10- FEBLESA DE CARÁCTER
11- EMISSIÓ DE RÁDIO
12- EL TREN
13- EL TESTAMENT DE LA HIENA
14- QUIETA NIT
15- DEPA CARELI